Marike Jager
marike_jager

Marike jager in Ekko. In het voorprogramma Signe Tollefsen. Met Arnoud en Janneke.
Toeval
mikado

Willem II te Den Bosch: Mikado. Met Jan op basgitaar, Thomas op gitaar en Pim op drums.

Na het concert neem ik samen met een bekende van Jan de stoptrein van Den Bosch naar Utrecht. Het gesprek gaat geleidelijk van zijn studie psychologie over op het onderwerp Nederlands Film Festival. Ik heb het over netwerken en de mogelijke invloed daarvan op het film-selectieproces. Ik vertel dat ik een van de hoofdprogrammeurs van het festival (Herman de Wit) een beetje ken en dat als ik een film of documentaire zou maken ik dat bij hem op zijn bureau zou leggen met een briefje erbij: 'Hey Herman, wat vind je hier van?'. Na een minuut of twintig enthousiast - maar slap - gelul ontdek ik tot mijn grote schrik dat de directrice van het festival (Doreen Boonekamp) net aan de andere kant van het gangpad aandachtig zit mee te luisteren. O kut, denk ik meteen, wat heb ik in godsnaam allemaal zitten kletsen? Godzijdank ben ik zo helder, cool en accuraat om haar heel rustig te vragen: 'Goh, nu je hier toch zit: wat vind jij er eigenlijk van?'.
Kidsbios
kidsbios_1

Dit is Marius Gottlieb. Hij speelt Milos in de jeugdfilm Don die deze dinsdagochtend op het programma staat in het kader van Kidsbios. Leerlingen van verschillende basisscholen uit de omgeving van Utrecht bekijken eerst de film en kunnen als de film is afgelopen naar voren komen om vragen te stellen aan acteurs. Mijn taak is om de vragen uit de zaal te stroomlijnen. Marius, die ook in de film Karakter speelde, beantwoordt de veelal onzinnige vragen met veel geduld. Na afloop handtekeningen vragen in de foyer vinden de kids vele malen interessanter.
Woensdagochtend hetzelfde verhaal maar dan met de film Lepel en gastactrice Loes Luca. De kids zijn nog jonger en stellen vragen waar geen touw aan vast te knopen is. Jammer, want Luca is speciaal voor dit evenement de nacht ervoor uit Heerenveen vertrokken. Ik probeer met de paar vragen die ik zelf heb bedacht het gesprek op gang te houden, maar laat het initiatief bij de zaal en de onderwijzers en onderwijzeressen. Die voelen geen aandrang om de kinderen te coachen bij het stellen van enigszins inhoudelijke vragen, die hebben niets gedaan met het lespakket dat ze van tevoren opgestuurd hebben gekregen en hebben maar een ding aan hun hoofd: een lekker dagje uit. Ze zouden hun ogen uit hun kop moeten schamen.
Blik op de set
blik_op_de_set_2

In Vredenburg vindt deze dag Blik op de set plaats. Cast en crew van de film Nachtrit geven tekst en uitleg. In alle hoeken van het gebouw vinden workshops plaats die te maken hebben met het produceren van een film: licht, geluid, regie, scriptcontinuiteit, special effects, muziek, visagie, marketing etc. In de grote zaal assisteert Frank Lammers (Gouden Kalf voor beste acteur) bij de workshop acteren. Middelbare scholieren die niet deelnemen kijken vanaf de tribune toe. Omdat onmogelijk iedereen een microfoon kan dragen, is er een acteur uit Goede Tijden Slechte Tijden (die ik niet heb herkend) die probeert het geheel aan elkaar te praten en uit te leggen wat er op de vloer gaande is. Helaas is de jongen nogal afwachtend waardoor het tijdens het grootste deel van de workshop vanaf de tribune slecht te volgen is wat er precies gebeurt. Als mede-coordinator van het geheel ben ik zo brutaal om hem aan te spreken op zijn passiviteit en gelukkig staat hij open voor kritiek en gaat het na de pauze een beetje beter. De workshop maakt voor middelbare scholieren deel uit van het vak CKV en ze zijn dan ook verplicht de workshops te volgen. Niet iedereen weet de inspanningen van cast en crew te waarderen. Menig VMBO-er kijkt bij binnenkomst kort de zaal in en komt met een beter idee: kom we gaan naar de McDonalds.
In de laatste workshopronde neem ik plaats in een klein zaaltje waar Han Otten, verantwoordelijk voor de muziek van Nachtrit, een les geeft over filmmuziek. Hij vertelt over hoe hij het geluid van een portofoon ritmisch verwerkt heeft in de muziek. Als iedereen weg is kletsen we nog wat na over de opleiding Muziek en Technologie en zo.